Poddradio

Smakprov eller fullt blås!

Logga in för att få tillgång till alla våra läromedel och inspirationsmaterial i fullständigt format. Inte medlem än? Registrera dig helt kostnadsfritt här.

Integritetspolicy

Innehåll

Varför ska man jobba med poddradio i skolan?

 

Poddradio är ett roligt sätt att visa vad man arbetar med i skolan. Det är ett tillfälle att dela med sig av sitt lärande och där eleverna får möjlighet att bli extra stolta över sitt arbete.

Det erbjuder ett entreprenöriellt arbetssätt, där elevers olika förmågor kommer till uttryck. Att jobba entreprenöriellt handlar om att utveckla förmågor som kreativitet, handlingskraft, nyfikenhet, flexibilitet och att tänka utanför ramarna. Poddradio skapar även möjlighet att arbeta ämnesövergripande, involvera omvärlden och eleverna är delaktiga hela vägen från planering till genomförande. Att elever skriver egna berättelser är något man brukar göra på språklektioner. Med poddradio kan eleverna spela in ljudböcker med sina  berättelser och dela dem med andra. Möjlighet till att använda olika ljudeffekter kan göra berättelsen mer levande.

Instruktioner Audacity

Audacity är ett gratis ljudredigeringsprogram. Du kan även spela in ljud med denna programvara.
Klicka på instruktionfilmen för hur upptäcka Audacity.

Konvertera ljudfiler

Instruktionsfilm och manual – konvertera ljudfiler

Här kan du få hjälp med hur du konverterar ljudfiler. Titta på filmen eller ta hjälp av manualen genom att ladda ner den.

Ladda ner Manual

Konvertera Youtubeklipp

Nu finns ett enkelt och bra program för konvertera Youtube klipp. Nedan kan du även ladda ner en manual hur de konvertera på ett enkelt sätt.

 

Konvertera Youtubeklipp

Programklocka

För att tidsschemat ska flyta på under dagen och för att det inte ska uppstå några förseningar fyller varje grupp i ett standardiserat schema som kallas programklocka. Detta schema styr hela sändningen och specificeras på sekunden i vilken ordning inslagen ska komma, när det ska vara liveprat, vilken musik och hur stor del av låten som ska spelas. På programklockan ska även filnamnen på musiken och förinspelat material finnas med så att teknikerna vet vad de ska spela upp och när. I programklockan ska man även ange när man vill ha ”jinglar”. Beräkna att varje ”jingle” är 10 sekunder i programklockan.
”Klockan” är en excelfil, (ni behöver ”full-versionen” av excel)  som bla automatiskt räknar ut tiden. Behöver du hjälp att fylla i den – hör av dig till oss.