
Publicerat den 24 mars 2025.
Veronica Lundaby är lärare på Gunnarbyskolan och har med sina årskurs 7 deltagit i utbildningskonceptet StartFrön. Hör Veronica och några av hennes elever berätta om hur de upplevt projektet!
StartFrön är ett gemensamt initiativ av Framtidsfrön och STARTcentrum Social Impact (grundare av E-kampen) som syftar till att främja motivation och drivkraft hos elever i högstadiet. Läs mer om initiativet här!
Veronica Lundaby är lärare på Gunnarbyskolan, och när hon först fick höra om projektet tvekade hon inte på att anmäla intresse.
– Vi har samarbetat med Framtidsfrön tidigare och det har alltid varit lyckat. Både lärare och elever uppskattar när de kommer till skolan, så bara där var det hälften vunnet. Men att koppla det till E-kampen som är ett tävlingsupplägg där det finns rätt mycket pengar att vinna – det triggar elevernas engagemang. Vi vill få ut dem och koppla skola och näringsliv mer, och det behöver vi arbeta mycket mer med, säger hon.
Självkännedom och samarbete i fokus
Projektet inleddes med en praktiskt inriktad workshopserie för klassen, ledd av Framtidsfrön. Den första workshopen fokuserade på att öka självkännedom, utforska sina egna styrkor, bygga ett positivt gruppklimat och förstå vikten av att arbeta tillsammans. Veronica tycker att passet var en ögonöppnare för många elever. Det var just tiden för reflektion kring självkännedom, gruppdynamik och samarbetsklimat som var en av de stora vinsterna med StartFrön.

– Genom projektet fick eleverna verkligen tänka till och grotta ner sig i vilka egenskaper de har, vad de är bra på och hur de kan samarbeta i en grupp med olika förmågor. De fick lära sig mycket om sig själv – reflektera och tänka mycket på ett kul och engagerande sätt, säger hon.
Många elever hade aldrig tidigare hört talas om entreprenörskap, men efter att ha deltagit i StartFrön hade de inte bara en teoretisk förståelse – de hade även testat det i praktiken.
– Jag tror framför allt att eleverna har fått med sig kunskap om entreprenörskap. Många visste inte ens vad ordet betydde innan vi började. Nu har de fått förståelse att det handlar mycket om förmågor som går att öva upp och sen att de fått öva de i verkligheten, genom att gå från idé till något konkret. De har också fått en insikt i hur företagande fungerar i vår kommun, säger Veronica.
Elever utvecklar affärsidéer
Efter workshopen var det dags att komma på en affärsidé till sitt företag. Leia Isa, Minna och Ally arbetade i grupp och valde att anordna en loppis av insamlade saker. Pengarna skänktes sedan till WWF.
– Vi lämnade lappar i folks brevlådor och satte upp affischer om att vi kunde komma och hämta sådant de inte längre ville ha. Det blev rejält med grejer. Sen hade vi loppis med de grejerna nere på Storgatan. Vi sänkte priserna efter hand för i början hade vi inga kunder, berättar Ally.
En annan grupp valde att göra ljusstakar av hästskor. En av gruppdeltagarna menar att de har fått öva mycket på entreprenörskap.
– Att få en idé och göra det till något lagom stort som kan funka på marknaden. Det är viktigt att kunna jobba med andra, vad man än vill jobba som för att det är väldigt sällan man jobbar själv på en arbetsplats.
Skapade engagemang hos elever med hög skolfrånvaro
StartFrön väckte intresse även hos elever som annars inte alltid är närvarande i klassrummet.
– Elever som annars har en del skolfrånvaro har under det här projektet inte missat en enda minut. De var så otroligt engagerade! Det var häftigt att se, säger Veronica.
Detta är en erfarenhet som även medarbetarna Mia Carlén och Martin Rydberg från E-kampen känner igen.
– Det här är något vi hör väldigt ofta – att elever som inte trivs eller är så framgångsrika i de traditionella skolämnena verkligen blomstrar i sådana här upplägg. Det är intressant att förstå mer om vad det är som får dem att trivas och att gilla det här sättet att arbeta, förklarar Mia.
Engagemanget stannade inte vid skoldagens slut. Många elever fortsatte att arbeta med sina idéer på fritiden.
– Det var flera elever som fortsatte att jobba med detta även efter skoltid. De satt hemma och utvecklade sina idéer, diskuterade med varandra och planerade. Det var så kul att se att det verkligen tog tag i dem, berättar Veronica.
Projektet ger ringar på vattnet
Pilotprojektet är nu avslutat för Gunnarbyskolans del, men engagemanget tar inte slut där. Det händer spännande saker i Eda kommun, berättar Veronica:
– Det finns en plan om att påbörja ett samverkansarbete mellan skola och omvärld, det lokala näringslivet, med förhoppning om start till hösten.
Med det stora engagemanget och de positiva resultaten som StartFrön har gett, hoppas vi att konceptet blir en naturlig del av skolans arbete i Eda kommun framöver. Att ge elever möjlighet att testa sina idéer, samarbeta och lära sig genom verkliga upplevelser skapar både motivation och framtidstro.
Vi ser fram emot att följa utvecklingen och hoppas att fler elever får chansen att ta del av StartFrön i framtiden!