
Publicerat den 19 mars 2025.
Att skriva CV och personligt brev och dessutom gå på anställningsintervju är något som många tycker är både svårt och nervöst – men viktigt att öva på. På Mariebergsskolan fick alla nior chansen att träna just detta under ett nytt upplägg som syftar till att förbereda eleverna för framtida jobb.
Alla minns vi vårt första jobb, men vägen dit är inte alltid så rak. I ett försök att förbereda elever för framtida arbetssökande har Mariebergsskolan i Motala infört en ny aktivitet för niondeklassare: fiktiva arbetsintervjuer.
– Syftet med aktiviteten är att ge eleverna konkreta verktyg för att kunna söka sina första jobb, säger Helena Bäckman, studie- och yrkesvägledare på skolan.
Under vårterminen kom Framtidsfrön till skolan och höll en elevworkshop med fokus på hur man skriver ett CV och personligt brev. Martina Nilsson, språk- och idrottslärare, tycker att passet var givande för eleverna.
– Det var väldigt intressant och relevant för eleverna, vilket gjorde att de tog till sig och lyssnade. Anette som höll i passet gav mycket bra exempel från sitt eget liv som chef och vad man som arbetsgivare eftersöker.
Elever över på anställningsintervju

Eleverna fick i uppdrag att söka ett av fyra jobb: restaurangbiträde, butiksbiträde, vaktmästare eller kundtjänstmedarbetare. Några veckor senare fick eleverna delta i en anställningsintervju. Lena Jarnryd, projektledare på Framtidsfrön, agerade arbetsgivare under intervjuerna.
– Det som imponerade på mig var elevernas driv och handlingskraft och deras närvaro under intervjun. De tog verkligen uppgiften på allvar, säger Lena.
Intervjusituationen ger eleverna möjlighet att öva på sina sociala förmågor och besvara frågor under stress.
– Det var otroligt spännande att se hur elever som i normala fall har svårt med sociala kontakter blommar ut i en intervjusituation med en främmande person, säger Helena.
Varje elev fick en personlig återkoppling både på sitt CV och personliga brev, och på hur de genomförde intervjun. För att lyfta bra exempel utsågs dessutom vinnare i tre kategorier: bästa jobbansökan, bästa intervju och bästa målsättning. Dessa elever kommer att belönas med presentkort till skolans cafeteria för sina insatser.

Nytt tillskott i skolans årshjul
Helena Bäckman ser detta som en insats som ska återkomma varje år och bli en naturlig del av skolans studie- och yrkesvägledande arbete:
— Det är viktigt att eleverna får testa på den här typen av situationer innan de är ute på riktigt, och att de får möjlighet att reflektera över sina styrkor och utvecklingsområden. Att få prova på, få feedback och känna att man klarar av det – det är avgörande när de sedan ska söka sina första sommar- eller extrajobb, säger hon.
Eleverna: “En kul och lärorik upplevelse”
Flera elever lyfter att det har varit en positiv erfarenhet.
— Det har varit en kul upplevelse, säger Linda.
— Jag har fått med mig en bra återkoppling på intervjufrågor, berättar Kajsa.
— Det har varit lugnt, inte alls en nervös upplevelse, säger Noel.