Förskolebarn skapar sagor med AI och eget bildskapande

Publicerat den 13 mars 2025.

Hur skapar vi meningsfulla berättarupplevelser för de yngsta barnen? I Grums kommun pågår just nu ett pilotprojekt där förskolebarn, tillsammans med sina pedagoger, skapar egna sagor med hjälp av AI. Sagorna kompletteras sedan med barnens egna bilder genom fritt skapande, och resultatet blir en riktig bok.

Projektet är ett samarbete med Framtidsfrön,  Region Värmlands projekt Förundran – Bokstart i Värmland och Votum bokförlag.

Från idé till verklighet: Så föddes projektet 

Idén till projektet uppstod efter att förskolerektorerna i Grums deltagit i en AI-utbildning. Anne Glans, en av rektorerna, berättar hur tankarna började ta form: 

– Under en chefsträff fick vi en introduktion till AI och uppdraget att utforska hur vi kunde använda det i verksamheten. Föreläsaren nämnde att han använde AI för att skapa sagor tillsammans med sitt barn, och jag kände direkt att det här kunde vara något även för våra förskolor. Jag hade också Framtidsfrön i bakhuvudet och visste att de arbetat med att hjälpa elever att skapa böcker – så jag började fundera på hur vi kunde göra något liknande för våra förskolebarn. 

Kollegorna Marie-Louise Dahl och Frida Lindberg var snabbt med på tåget. 

– Idén låg redan och grodde efter utbildningen, och när vi väl började prata om den föll allt på plats. Att arbeta med sagor på förskolan är inget nytt, men att kombinera det med AI och fysiskt skapande kändes som en spännande utveckling, säger Marie-Louise. 

Marie-Louise Dahl, Anne Glans och Frida Lindberg, förskolerektorer i Grums.

AI i förskolan – mer än bara skärmtid 

När det kommer till digitala verktyg i förskolan finns ofta en diskussion kring skärmtid och dess påverkan. Men i det här projektet används AI som ett pedagogiskt verktyg, där barnen får vara delaktiga i processen snarare än passiva användare. 

– Vi vill visa att digitala verktyg inte bara handlar om skärmtid. Det handlar om att ge barnen möjlighet att skapa, tänka kreativt och interagera tillsammans, säger Frida. 

– Det är viktigt att förstå att barnen inte sitter ensamma framför en skärm. AI används som ett stöd i berättandeprocessen, men det är barnens idéer som styr sagorna. Dessutom kompletteras det digitala med fysiskt skapande när barnen målar och skapar egna bilder till berättelserna, tillägger Marie-Louise. 

Projektet stöttas av Förundran – Bokstart i Värmland 

Region Värmland är en av aktörerna bakom projektet genom satsningen Förundran – Bokstart i Värmland. Annica Hagel Arvidsson, biblioteksutvecklare och projektledare, ser initiativet som en möjlighet att utveckla barns språk och kreativitet på nya sätt. 

Annica Hagel Arvidsson från Region Värmland. Foto: Øyvind Lund.

– Ett av målen med Förundran är att förstärka och utveckla läs- och berättarupplevelser för de yngsta barnen. Vi såg att bokprojektet i Grums kunde vara ett sätt att arbeta mot det målet, säger Annica. 

Hon betonar att deltagandet i projektet ger barnen unika möjligheter att själva skapa och följa processen hela vägen: 

– Att få vara med och skapa en riktig bok ger barnen en stark upplevelse av berättande – från idé till färdig produkt, säger Annica. 

Annica lyfter också fram vikten av att barnen får utforska AI, vilket stärker deras medie- och informationskunnighet (MIK). Samtidigt är det viktigt att kombinera tekniken med det egna skapandet. 

– Den konstnärliga aspekten är jätteviktig. Barn behöver få möjligheten att själva skapa sina bilder och utveckla sina motoriska färdigheter genom att rita och måla, säger Annica. 

Förskolebarn medskapare i berättelsen 

Barnen är med i hela processen – från att komma på sagornas innehåll till att skapa bilder som illustrerar berättelserna. Anne Glans ser många pedagogiska vinster med detta arbetssätt. 

– Det finns en demokratisk aspekt i att barnen får vara med och påverka innehållet i sagorna. De får möjlighet att uttrycka sina tankar och idéer på ett sätt som känns meningsfullt för dem. 

– Vi tror också att projektet kommer att väcka nyfikenhet och engagemang bland pedagogerna. Det här är ett sätt för dem att börja använda AI i sitt arbete och se hur det kan vara ett stöd i planering och undervisning, säger Frida. 

Ett minne för livet – och en bok att ta med hem 

När projektet avslutas kommer varje barn att få sin egen bok att ta med hem. 

– Tänk att få hålla i en bok där ens egen saga finns med – en saga man själv har varit med och skapat! Det ska bli otroligt roligt att se barnens reaktioner, säger Anne. 

– Det är också en bok de kan ha med sig genom livet. Kanske läser de den för sina egna barn en dag, funderar Frida. 

Vad händer efter pilotprojektet? 

Om projektet faller väl ut finns en tydlig vision om att sprida konceptet till fler kommuner. 

– Vi hoppas att fler kommuner ser potentialen i det här arbetssättet. Att kombinera digital teknik med kreativt skapande kan bli en viktig del i förskolans utveckling, säger Anne. 

Annica Hagel Arvidsson håller med och lyfter behovet av att hitta långsiktiga finansieringslösningar. 

– Jag hoppas på en spridning i Värmland, men som alltid är finansiering en utmaning. Vi behöver titta på lösningar tillsammans och se möjligheter att söka externa medel. 

Vernissage på Grums bibliotek – alla är välkomna! 

Den 27 maj hålls en vernissage på Grums bibliotek. Planeringen är igång, och vi håller er uppdaterade. Håll utkik!  

Vill du veta mer om projektet? Hör gärna av dig till vår kontaktperson viktoria.gronkvist@framtidsfron.se.