
Publicerat den 12 mars 2025.
För andra året i rad har mellanstadieelever i Hagfors fått hjälpa kommunen att locka fler personer till vård- och omsorgsnära yrken. Genom projektet Välj vården har eleverna spelat in egna rekryteringsfilmer, där de lyfter fram yrken som undersköterska, vårdbiträde, personlig assistent och vårdare.
Nyligen utsågs de två vinnande bidragen, och filmerna har nu publicerats på Hagfors kommuns hemsida. Se dem lite längre ner i artikeln!
Kreativt arbete med lokal förankring
Syftet med uppdraget är att ge eleverna en meningsfull uppgift med koppling till närsamhället, samtidigt som de får utveckla sina entreprenöriella förmågor och lära sig mer om yrken inom vård och omsorg. Maria Persson är socialchef på kommunen och ser projektet som ett nytt, roligt sätt att attrahera nya personer till branschen.
– Vi vill skapa möjlighet för eleverna att få intresse för våra verksamheter, samtidigt som vi vill testa att tänka nytt gällande marknadsföringen. Vi hoppas också att eleverna ska få kontakt med vuxna förebilder inom de olika yrkesinriktningarna, berättar Maria.

Eleverna arbetade i grupp och fick själva välja vilket yrke de ville lyfta fram. De fick arbeta fram en faktatext och sedan intervjua en person som arbetade inom det yrket. Amanda Spångberg, pedagog för årskurs 4-5 på Sunnemo skola, arbetade mycket med elevinflytande, något som hon menar ökar elevers driv och intresse ännu mer.
– Mina elever ville exempelvis göra en bildpresentation som de använde som stöd till sina intervjuer. Detta var inget som stod med i instruktionen men det var något som jag gav eleverna tid till då jag märkte att de ville göra det extra fint för de olika yrkesgrupper som kom på besök, säger hon.
Fokus på samarbetsförmåga
Efter intervjuerna planerade eleverna sina filmer, fördelade roller och spelade in scener som visar vad arbetet innebär. Under hela arbetets gång stod samarbete i fokus. När det var dags att klippa ihop filmerna sattes även vissa elevers undervisningsförmåga på prov.
– Här hade vi några elever i gruppen som visste hur man klippte ihop filmer med hjälp av olika program och de fick då möjligheten att lära de andra eleverna, berättar Amanda.
När eleverna kände sig klara med sina filmer skickades de in till Framtidsfrön, som tillsammans med Hagfors kommun valde ut två vinnande bidrag. Louise Jansson, verksamhetschef inom LSS och socialpsykiatri på individ- och omsorgsavdelningen på kommunen, har tagit del av de vinnande bidragen.
– Det var otroligt inspirerande, glädjande, lärorikt att få se elevernas tolkning av verksamheten och dess olika möjligheter till framtida arbete, säger hon.

Amanda tror att projektets starka koppling med omvärlden har gjort eleverna mer motiverande.
– Eleverna har fått knyta an till att kunskap och färdigheter är viktiga utanför skolan också. Att de får vara med och påverka på riktigt, den känslan uttryckte mina elever som något som gav dem ett ökat driv, säger hon.
Louise och Maria tycker att projektet varit givande.
– Vi vill bägge att frön ska växa till starka individer och det tror vi att de kan göra med kunskap och glädje i lärande och arbete, avslutar Maria.
Personlig assistent – ett yrke i fokus
Stina, Jolin och Carl går i mellanstadiet på Sunnemo skola och är en av de vinnande grupperna. När de skulle välja yrke att berätta om föll valet på personlig assistent.
– Efter att ha läst på om alla yrken kändes den mest intressant. Vi bestämde först vilka som skulle vara med i filmen och vilka som skulle stå bakom kameran. Sen bestämde vi vilka som skulle vara personlig assistent, berättar Stina.
I deras film visas vardagliga arbetsmoment, som att göra frukost, gå på promenad, åka hiss och titta på film. Att få till scenerna som de ville krävde sina omtagningar.
– Jag trodde inte att det skulle ta så lång tid, och det var också lite svårt att komma ihåg vad man skulle säga när man stod framför kameran, säger Carl.
Alla tre är överens om att det var en rolig utmaning som de gärna gör igen. För klasspengarna vill de åka till badhuset och bada tillsammans.
Undersköterskeyrket i rampljuset
Den andra vinnande gruppen valde istället att lyfta fram undersköterskeyrket.
– Det känns bra! Jag tycker att vi förtjänade vinsten för vi jobbade väldigt hårt. Det tog många lektioner och försök att spela in, berättar Alfred.
I Alfreds grupp låg mycket fokus på samarbete och att dela upp arbetet mellan sig.
– Alla fick skriva ner vad de ville göra och så kom vi överens ganska enkelt. Man behöver ha bra kemi och känna varandra lite, så att man inte sätter varandra i en roll som de inte vill vara i, förklarar han.
Att få arbeta med en uppgift från kommunen var något som alla gruppmedlemmar tyckte kändes betydelsefullt.
– Det kändes speciellt, det är ju inte alla i världen som får vara med och hjälpa kommunen, säger en av Alfreds klasskamrater.
– Nej, det är faktiskt inte alla i världen som får en förfrågan från Hagfors kommun, säger Alfred och skrattar.