
Ali Al-Muhanna är en mångfacetterad entreprenör, men hans karriärliv har inte varit spikrak. I en föreläsning med elever på Frödingskolan i Karlstad berättade han om sitt företagande. I denna intervju får vi följa hur han hittade sin passion och varför han ser misslyckanden som en nyckel till framgång.
Ali var nyligen med under ett av passen i projektet StartFrön och träffade elever på Frödingskolan, där han inspirerade dem med sin personliga företagsresa. När han fick frågan om att föreläsa om sin resa tackade han snabbt ja. Att inspirera nästa generation ligger honom varmt om hjärtat. Ali lyser upp när han minns mötet med eleverna:
– Det var ett härligt gäng med mycket energi, och de hade verkligen lagt ner tid på sina affärsidéer. Inne i klassrummet kom inte så många frågor, men när jag klev utanför rusade flera fram och frågade massor. Jag förstår att det kan kännas lite läskigt att ställa frågor till någon man inte känner, men de var väldigt nyfikna.”
Just nyfikenhet och driv verkar vara något Ali själv har gott om.
Lärdomar från de första stegen
Ali kom till Sverige 2012 och började året därpå att lära sig svenska. Med stöd från en nära kontakt fick han praktik på ett företag, vilket senare ledde till en fast anställning som öppnade dörren för fler möjligheter. Under den här perioden upptäckte Ali kraften i att ”testa och pröva”. Det var en insikt som förändrade hans sätt att se på entreprenörskap.
– Man vet inte om något fungerar förrän man faktiskt testar, säger Ali.
Första företaget – och första missen
Alis entreprenörsanda drev honom vidare. Han testade att starta en livsmedelsbutik i Karlsborg, men verksamheten gick inte som planerat. I efterhand ser han det inte som ett misslyckande – snarare som en språngbräda till nästa äventyr.
– Hade jag inte gjort mina misstag i Karlsborg, vem vet hur det hade gått när jag öppnade matbutiken i Filipstad?
I dag ser han tillbaka på perioden som en ovärderlig lärdom – utan den hade han kanske inte haft samma insikter om hur man driver en framgångsrik verksamhet.

Att omfamna misslyckanden
Ali menar att rädslan för att misslyckas ofta beror på samhälleliga normer och kulturell bakgrund – i vissa kulturer ses ett misslyckande som ett tecken på att man försökt något nytt och kan vara något positivt, i andra kulturer förknippas det med skam. Själv har Ali lärt sig att varje bakslag är en möjlighet att bli lite klokare och mer erfaren.
– Det är i misslyckandena vi lär oss mest. Så egentligen är de ingen förlust, utan en investering i oss själva.
Meningsfullt att hjälpa andra
Ett återkommande tema i Alis berättelse är hans lust att hjälpa andra. Under en längre period arbetade han inom vård och omsorg, och förklarar hur varje arbetspass gav honom en känsla av att ha gjort något bra för en annan människa.
– När jag gick av mitt pass i vården kände jag verkligen att jag bidragit till någon annans välmående.
När han senare tog steg in i bemanning och rekrytering fann han samma glädje där: genom att stötta människor i att hitta jobb, utbildningar och nya vägar framåt. Att göra skillnad för andra är det som driver honom mest.
Pengar som medel – inte mål
I dag driver Ali flera företag, bland annat inom bemanning, rekrytering, matbutik och städverksamhet. Hans drivkraft är att kunna påverka samhället positivt och samtidigt skapa hållbara verksamheter. Visst är pengar en viktig del av företagandet – men för honom är det i första hand ett medel för att förverkliga drömmar.
– Om du bara tänker på pengar kan du lätt tappa gnistan när det blir tufft. Det är drivkraften och passionen som får dig att orka fortsätta.
Han poängterar att när man brinner för det man gör blir det också lättare att lägga ner det hårda arbete som krävs för att nå framgång.
Enligt Ali är det lätt att luras av den bild som ofta målas upp på sociala medier – att företagande är enkelt och snabbt ger stora inkomster. I verkligheten krävs hårt och långsiktigt arbete samt uthållighet och passion. Det är först när man förstår detta och är redo att jobba för det, som chanserna att lyckas ökar.
Om projektet StartFrön
Intervjun med Ali genomfördes inom ramen för projektet StartFrön, ett utbildningskoncept som testas inom en förstudie, finansierad av Region Värmland. Syftet är att stärka entreprenörskap och drivkraft hos högstadieelever. Konceptet är ett samarbete mellan Framtidsfrön och E-kampen och ger elever möjlighet att stärka sin självkännedom, utveckla sina idéer och prova på företagande i praktiken.