Uppvisning av kreativa återbruksuppfinningar

Publicerat den 25 oktober 2024.

Hur kan vi uppmuntra till återbruk istället för att konsumera nya prylar? I ett elevprojekt med fokus på Agenda 2030 fick lågstadieelever i Karlstad skapa någonting nytt av prylar som inte längre används. I tisdags presenterades några av förslagen i en vernissage på Naturum Värmland. 

På Naturum i Mariebergsskogen har elever från Herrhagsskolan precis anlänt och rör sig nyfiket omkring i lokalen. På väggarna hänger stora affischer med teckningar. Vid sidan av varje affisch finns en beskrivning av vad det föreställer och vilka som står bakom verket. Joline, Indie och Wilfred har gjort affischen föreställande en godislampa tycker alla att det är kul att vara här. 

– Det är roligt att man får kolla på andras bidrag och att vi har fått göra det här tillsammans, säger Indie.  

Kommunen tar hjälp av lågstadieelever 

För tredje året i rad samarbetar Framtidsfrön med Karlstads kommun och tar fram ett uppdrag som elever i årskurs 2 och 3 i kommunen ska lösa. Initiativet är en del av Karlstad kommuns projekt Gröna tråden, en utbildningssatsning inom miljö, klimat och hållbar utveckling. Linnea Bengtsson är verksamhetsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen och har varit med från start. 

– För framtiden behöver vi titta på hur vi kan ta oss an de komplexa frågor som miljöutmaningarna innebär. Därför är det väldigt viktigt att eleverna på ett roligt och lättsamt sätt får öva på detta, samtidigt som det inger hopp och framtidstro, säger Linnea. 

Närmare tusen elever deltog i uppdraget som handlade om att kombinera två prylar som inte längre används till en pryl med ett nytt användningsområde. Genom att skapa en informationsskylt fick de motivera och förklara hur uppfinningen fungerar. Hanna är lärare på Fredricelundsskolan och tycker att tävlingsformatet på uppdraget har sporrat eleverna.  

– Eleverna har varit bra på att samarbeta och kreativiteten träder ju verkligen fram när de får jobba utanför boxen, så det har varit väldigt uppskattat. 

Utställning med elevuppfinningar  

Samtliga bidrag skickades in till Framtidsfrön, och en jury valde sedan ut 15 bidrag som nu visas upp på Naturum som en del av utställningen Globala Karlstad. Cecilia Boman Lindström, miljönämndens ordförande, är en av jurymedlemmarna och tycker det är viktigt att inkludera barn och ungdomar i miljöarbetet. 

– Både jag och min förvaltning tycker det är jätteviktigt att barn och ungdomar engagerar sig och att vi ser till att de får sina röster hörda i kommunens miljöarbete. Det är flera kunniga branschpersoner i juryn så det känns lite darrigt att komma in som politiker, men jag vill visa att det här är viktigt även från vårt håll. 

Jurydeltagare, från vänster: Cecilia Boman Lindström, ordförande för miljönämnden, Anna Johansson på Karlstads Energi, Linnea Bengtsson på Barn- och ungdomsförvaltningen och George Ribaeus Beri, Business Development Manager på Ahlströms.

Viktigt för elever att möta omvärlden 

Förutom att eleverna får arbeta med miljö- och konsumentutmaningar kopplat till Agenda 2030 får de även öva på problemlösning, samarbete och kreativitet – entreprenöriella förmågor som efterfrågas allt mer i arbetslivet. Viktoria Grönkvist är projektledare för initiativet från Framtidsfröns sida och betonar vikten av att eleverna får visa upp sitt arbete på andra platser och personer utanför skolan.  

– När eleverna får visa upp sina projekt för en bredare publik ser vi hur deras engagemang växer. Det ger en känsla av att deras arbete är betydelsefullt och inspirerar dem att fortsätta våga skapa och uttrycka sina idéer.  

En annan omvärldkoppling i projektet var att eleverna fick besöka återvinningscentralen, något som läraren Anna-Maria på Hultsbergsskolan märkte gjorde intryck på eleverna.  

– Det var som en klassresa, en sån trevlig dag som gav oss massa nya tankar och idéer. Barnen fick en ny känsla för återvinningscentralen, då de fick se den från en annan sida. 

På frågan om eleverna kan tänka sig att göra ett liknande projekt igen är åsikterna enstämmiga. Oliver från Fredricelundsskolan: 

–  Ja, för då skulle man ju kunna komma på fler saker och fixa fram en annan grej. 

Projektet är ett samarbete mellan Framtidsfrön, Karlstads kommun och Walan Edutainment. I årets uppdrag deltog även Karlstads Energi i en inspirationsfilm och guidade visningar för eleverna på återbrukscentralen.