Temaveckor som öppnar dörrar för framtiden

Anna Eriksson, SYV, är delaktig i programmet för temaveckorna på högstadiet.

Publicerat den 7 mars 2025.

Nordmarkens skola i Årjängs kommun tar ett innovativt grepp om undervisningen! Under två veckor lämnar hela högstadiet det vanliga schemat för att dyka ner i tre olika temaspår: årskurs 7 fokuserar på hälsa och friskvård, årskurs 9 förbereder sin årliga skolshow – och för årskurs 8 handlar allt om att utforska kopplingen mellan skola och arbetsliv. 

Studie- och yrkesvägledaren Anna Eriksson leder programmet för årskurs 8, där eleverna genom föreläsningar, studiebesök, CV-skrivning och arbetsintervjuer får en praktisk inblick i arbetslivet. En av veckorna ägnas åt prao, där eleverna får testa på yrkeslivet på riktigt. Tanken är att ge dem fler bilder av vad som väntar efter högstadiet och låta dem uppleva olika branscher på nära håll. 

– Jag tror på att ge eleverna verkliga bilder, att de ska få komma ut och se vad som finns i närsamhället. Därför har vi en kombination av studiebesök och inbjudna gäster från arbetslivet, berättar Anna. 

Forma din framtid – Framtidsfrön inspirerar och guidar 

David och Viktoria från Framtidsfrön.

För andra året i rad har Framtidsfrön haft förmånen att vara en del av temaveckorna och hålla workshopen “Forma din framtid” för alla åttondeklassare. 

Under workshoppen får eleverna reflektera över frågor som: Hur många yrken finns det? Vilka förmågor värdesätter arbetsgivare? Hur hittar man en praoplats eller ett sommarjobb? Och kanske viktigast av allt – vad är mina egna styrkor, intressen och värderingar? 

– Vi vill att eleverna ska förstå att arbetslivet handlar om så mycket mer än att bara skaffa en utbildning. Att utveckla sina förmågor och samla erfarenheter är minst lika viktiga pusselbitar för både arbetslivet och välmåendet i privatlivet, säger Viktoria Grönkvist, projektledare på Framtidsfrön. 

Genom interaktiva övningar får eleverna utforska sina egna förmågor, styrkor och drivkrafter. De får också en bredare förståelse för arbetsmarknaden, vikten av extrajobb och vilka kompetenser som faktiskt efterfrågas av arbetsgivare. 

– Målet är att eleverna ska få bättre koll på sina möjligheter och känna att de själva kan påverka sin framtid. Att de vågar ta initiativ, vara nyfikna och testa sig fram, säger David Olofsson, inspiratör och utbildare på Framtidsfrön. 

En praktisk väg in i arbetslivet 

Under temaveckan skriver eleverna CV och tränar på att söka jobb. De får välja bland sommarjobb i Årjängs kommun, skicka in ansökningar och genomföra en arbetsintervju med HR-personal. 

– För många är det första gången de skriver ett CV eller funderar på hur en jobbintervju fungerar. Vi vill att de ska få erfarenhet av hela processen, från att hitta en jobbannons till att faktiskt sitta mittemot en arbetsgivare och svara på frågor, säger Anna Eriksson. 

Det praktiska lärandet genomsyrar hela veckan. Tidigare år har eleverna exempelvis fått utveckla en ny semla, designa logotyper till skolans cafeteria och skapa en egen papperspåse i samarbete med ett lokalt företag. 

– Det handlar om att väcka nyfikenhet och engagemang. Att se sin egen idé bli verklighet är en häftig känsla, och det ger eleverna en konkret förståelse för hur man kan påverka sin egen framtid, säger Anna. 

Näringslivet engagerar sig 

Det lokala näringslivet har visat ett starkt engagemang för temaveckorna och tar gärna emot elever på studiebesök och prao. 

– Vi har alltid haft ett bra samarbete med arbetsgivare i Årjäng och Töcksfors. Företagen vill verkligen visa upp sin verksamhet och förbättrar sina presentationer för varje år. Det är tydligt att de ser detta som en chans att nå framtidens arbetskraft, berättar Anna. 

Praoperioden ger också positiva effekter långt efter att temaveckorna är över. Många elever återanvänder sitt CV när de söker sommarjobb, och för Anna blir besöken på olika arbetsplatser en värdefull referenspunkt i hennes vägledningssamtal. 

– Jag kan säga till en elev: “Minns du besöket på Hansa och alla maskiner där?” eller “Kommer du ihåg att jobbet på ICA handlar om så mycket mer än att sitta i kassan?” Det gör att samtalen blir mycket mer konkreta, säger hon. 

Vad händer efter prao? 

Anna ser tydligt hur många elever växer under prao och temaveckorna. 

– Det är så roligt att åka ut och hälsa på eleverna på deras praoplatser. Man ser stoltheten i deras ögon när handledaren berättar hur bra det gått. Det är ofta de elever som har haft det tufft i skolan som verkligen skiner i arbetslivet, säger hon. 

Även om temaveckorna är uppskattade finns det förbättringsområden. Anna och hennes kollegor vill koppla skolarbetet ännu tydligare till prao och arbetsliv. 

– Vi kan bli bättre på att följa upp praon i undervisningen. Vi funderar på att låta eleverna jämföra ordningsregler i skolan med regler på arbetsplatser, som de blivit inspireade av uppläget i Forshaga kommun eller att koppla temaveckan till SO-undervisningen om arbetsmarknad och samhällsstrukturer, säger hon. 

Ett viktigt steg mot framtiden 

Temaveckorna på Nordmarkens skola ger eleverna både inspiration och praktiska verktyg för att navigera sin framtid. Genom att koppla samman skola och arbetsliv på ett konkret sätt får de en tydligare förståelse för sina möjligheter och vägar framåt. Som en fortsättning på detta brukar eleverna i årskurs 7 och 8 i slutet av juni besöka kommunala arbetsplatser, där sjuorna får en inblick i yttre verksamheter och åttorna utforskar arbetet på kommunkontoret. 

– Vi vill att eleverna ska känna att de har makt över sin egen framtid. Att de kan påverka, testa sig fram och att arbetslivet inte behöver vara så långt bort som det ibland kan kännas, avslutar Anna. 

Vill ni stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv? 

Vi på Framtidsfrön har lång erfarenhet och expertis i att skräddarsy upplägg utifrån era behov och förutsättningar. Genom workshops, inspiration och praktiska verktyg hjälper vi elever att förstå arbetsmarknaden och sina egna möjligheter. 

 Hör av er så berättar vi mer!