Startskottet för StartFrön – ett koncept för att uppmuntra entreprenörskap i högstadiet

Publicerat den 12 december 2024.

Det nya gemensamma utbildningskonceptet StartFrön mellan Framtidsfrön och E-kampen ska främja motivation och drivkraft hos elever i högstadiet. Nu har den första pilotskolan avslutat workshopserien och delar här med sig om sina tankar kring konceptet!  

Den första skolan att genomföra StartFröns koncept var Jättestenskolan i Grums kommun. Upplägget skräddarsyddes utifrån kommunens förutsättningar och önskemål och var ett samarbete mellan skolan, fritidsgården och näringslivet. En framgångsfaktor för upplägget var att det inte varit en obligatorisk skoluppgift, menar studie- och yrkesvägledare Oscar.  

Oscar, studie- och yrkesvägledare och Lisa, trivselcoach på Jättestenskolan.

–  Det har varit väldigt kul att se så engagerade elever och jag tror det beror på att eleverna själva fått anmäla sig. Det har gjort att vi har fått elever som verkligen vill och är motiverade till det här.  

Lisa är trivselcoach på skolan och håller med Oscar.  

– Att det var nästan 30 elever som kom på sin fritid för att de vill lära sig mer om det här och delta, det var imponerande.   

Konceptet började med en praktiskt inriktad workshopserie ledd av Framtidsfrön, där eleverna fick bättre insikt i sina förmågor, intressen och värderingar.   

–  Det var spännande med övningen där man skulle ta reda på vilka ord som man tyckte stämde överens med sig själv. Alltså vilka styrkor man har och sen se vilka saker man kanske behöver öva lite extra på eller fokusera på i grupparbetet, berättar Louise i årskurs 9 på Jättestenskolan.  

Högstadieelever får driva eget företag  

Efter den inledande workshopen fick eleverna delta i E-kampen, där de skulle starta och driva ett eget företag. Dylan och Filip jobbade i samma grupp som skapade en 3D-printad ljushållare. Men att gå från idé till färdig produkt visade sig vara svårare än väntat.  

Dylan, årskurs 9 på Jättestenskolan.

– Vår gruppmedlem Novas morbror hade en 3D-printer, men det trasslade så vi fick använda vår tekniklärare Kenneths privata 3D-printer istället, säger Filip.  

– Vi frågade rektorn på skolan om vi kunde få sponsring av materialet till 3D-printern och det fick vi. Det har varit kul att så många har varit engagerade i det här projektet, menar Dylan.  

Eleverna Wiggo och Evan i årskurs 7 valde att starta ett företaget vars affärsidé gick ut på att baka sina egna bakverk och sälja dem på olika platser.  

–  Det var kul att se resultatet. Det gick över förväntan och vi var till och med tvungna att baka mer, berättar Wiggo.  

Det verkar som deras arbete och erfarenhet gett mersmak, då de planerar att fortsätta med sin idé. Evan förklarar:  

– Vi ska fortsätta med det här på sommaren som ett sommarjobb!  

Wiggo och Evan, årskurs 7 på Jättestenskolan.

Miljövänlig produkt skapad av spillmaterial  

Louises grupp skapade en skärbräda gjort på spillmaterial från en lokal byggvaruhandel.  

–  Min pappa jobbar där så jag frågade honom om de hade några spillbitar av plywood vilket de hade, så började vi tillverka med dom. Det blir mer miljövänligt eftersom vi kan använda material som annars skulle ha slängts, berättar Felix som arbetade i samma grupp som Louise.   

Pauline, Arvid, Felix och Louise, årskurs 9 på Jättestenskolan i Grums.
Pauline, Arvid, Felix och Louise, årskurs 9 på Jättestenskolan i Grums.

När produkterna var klara var det så dags att börja sälja dem. Louises grupp visade framfötterna och engagerade sig, vilket ledde till ringar på vattnet.   

– Vi ringde till ICA-Klingan och frågade om vi fick stå utanför och sälja våra skärbrädor, och det fick vi. Vi ställde oss där i måndags kl. 14 och stod där till kl. 18. Det var lite kallt, säger Louise.  

– Vi la upp ett inlägg i en lokal Facebook-grupp där vi berättade om det här, och då fick jag ett meddelande där de frågade om vi ville stå på julmarknaden i Segmon och sälja skärbrädorna också, berättar Felix.  

Bra samarbete mellan skola och näringsliv  

Petra Andersson, näringslivsutvecklare i Grums kommun.

Petra Andersson är näringslivsutvecklare i Grums kommen och deltog när eleverna arbetade med att utveckla olika affärsplaner. Hon tycker att samarbetet mellan näringslivet och skolan varit fantastiskt.   

–  Jag är imponerad över elevernas engagemang, kreativa idéer och allt de hunnit åstadkomma på så kort tid. Jag brinner verkligen för det här – att unga får utveckla sina förmågor. För oss i Grums är det viktigt att entreprenörskap får gro i tidig ålder, så att vi kan utveckla vår kommun och få drivna, unga samhällsmedborgare!  

Projektet avslutas med en reflektionsworkshop ledd av Framtidsfrön och E-kampen. På frågan var de lärt sig och tar med sig från projektet är Louises grupp eniga.  

– Att ta ansvar för arbetet och att man behöver prata med folk även om det känns lite läskigt, säger Felix.   

Gruppmedlemmen Pauline fortsätter:  

– Att det är roligare att arbeta tillsammans, att vi behöver varandra…  

– …och mer kläder, tillägger Louise och skrattar.