Charlotte Jacobsson
Högstadielärare år 7–9 svenska/SO
Varlaskolan
Kungsbacka
 Charlottes berättelse om att jobba med liveradio

 

Under några års tid har jag gjort radio med mina elever tillsammans med Framtidsfrön. Det började som ett projekt inom ramen för vår entreprenörsprofil på skolan, men det var så roligt att jag beslutat mig för att ha det som ett fast inslag i framför allt min svenskundervisning.

 

Eleverna får möjlighet att skapa någonting eget utifrån sina egna idéer, som sedan sänds live från en riktig radiostation, vilket skapar en helt unik upplevelse. De gör sina egna inslag, egen reklam för lokala företag och sköter pratet i direktsändning. Allt jag gör är att lotsa dem rätt, hjälpa till med en del praktiska detaljer och hålla koll på deadlines etc.

Det lät väl enkelt?! Nja, lite kaos är det ju. Periodvis känns det som om allt bara hänger i luften och man fasar för ett misslyckande, men så händer något och bitarna faller på plats.

Eleverna har roligt, får ta ansvar och man får se dem i ett helt nytt sammanhang där vi lär oss tillsammans och löser problem längs vägen.

 

Bland annat fick vi skriva egna reklamkontrakt eftersom det inte fanns någon mall för detta från början och vi har lärt oss att redigera ljudfiler m.m. Allt vi använt har varit iPads och mobiltelefoner samt en dator för ljudredigeringen.